Golden en sunshine bij de Siberische kat

Gepubliceerd op 11 februari 2024 om 10:19

Door: Francis van Arkel, Cattery Moya Dorogaya

Golden, sunshine, dark sunshine, extreme sunshine, bimetal; even een korte toelichting van hoe dit nu zit met de wetenschap die op dit moment bekend is. 

Mutaties op het CORIN-locus

Laten we vooropstellen, ik val meteen met de deur in huis, de golden kleur bestaat niet bij Siberische katten… Heb ik nu meteen je aandacht? Ik zal deze uitspraak nuanceren, want natuurlijk bestaan er golden Siberen. Golden is een oude kleur waar al decennialang gericht op wordt gefokt bij bepaalde rassen, zoals bij de Pers. Het is de vraag of deze kleur genotypisch anders is dan de bekende basiskleuren. De bekendste variant, de black tabby golden die ook gewoon golden wordt genoemd, heeft een steenrood neusleurtje dat zwart omlijnd is. De grondkleur is warm goud tot abrikoos. Deze kleur zie je bij de Sibeer weinig. Golden Siberen zijn ten onrechte als black tabby geregistreerd omdat er een lichtere ‘golden kleur’ voorkomt in het ras. Alleen deze lichtere kleur werd als golden geregistreerd. Deze lichtere kleur met roze neusleertje is volgens nieuwe inzichten geen golden, maar sunshine.  Er is namelijk een mutatie gevonden voor sunshine en een voor extreme sunshine. Beiden zijn geïdentificeerd in de CORIN-locus en worden genetisch geschreven als wbsib respectievelijk wbesib. Er zijn Siberische katten alsmede Perzen, Brits kortharen en andere rassen onderzocht op deze mutaties. De wbsib en wbesib zijn alleen bij de Siberische kat gevonden en bij de Kurilian bobtail en de Toy bob.

 

Sunshine of extreme sunshine komt het beste tot uiting als de kat geen nonagouti draagt, dus genetisch AA is. Bij dark sunshine, hier is geen aparte afkorting voor, draagt een kat wel nonagouti en is dus Aa. Sunshine en extreme sunshine zijn recessief, je hebt dus 2 allelen nodig om sunshine of extreme sunshine te zien. Heeft een kat er maar 1, dan is deze drager. Heeft een kat 1 sunshine allel en 1 extreme sunshine allel dan is extreme sunshine dominant over sunshine. Is een kat sunshine of extreme sunshine en ook in het bezit van minstens 1 silver gen, dus I-, dan is de kat bimetal. Een nonagouti kat die sunshine of extreme sunshine draagt, uit dit niet in deze kleur.

 

Door middel van de foto’s hieronder maak ik duidelijk wat de verschillen zijn en hoe je deze kunt zien in de verschillende kleurschakeringen van golden, dark sunshine, sunshine, bimetal en extreme sunshine.

Golden

Deze sibeer is fenotypisch black tabby golden en heeft het genotype AA.
Een rood neusleertje dat zwart omlijnd is, de vachtkleur hoort tot bij de wortels van de vacht ‘golden’ tot donker abrikoos. Niet te verwarren met een dark sunshine.

Sunshine

Deze sibeer is fenotypisch sunshine en heeft het genotype AA wbsib/wbsib. De neus van een sunshine kat is roze zonder omlijnd randje, dus niet het bekende steenrode neusje met een zwart randje. De muzzle is licht creme/wit net zoals de borst. De abrikoos kleur van de vacht loopt helemaal door tot op de aanzet.

Bimetal

Deze sibeer is fenotypisch sunshine silver (bimetal). De neus is roze zonder zwart randje, de poten hebben de kleur zwart, de basis van de vacht is wit (silver) met uitzondering van de sunshine haren. Het lijkt of de kat half half gekleurd is waardoor hij bijna tortie lijkt omdat de binnenkant van de benen lichter lijken dan het andere deel, de punt van de staart is zwart terwijl de onderkant van de staart licht is.
Genotype AA wbsib/wbsib I-

Dark sunshine

Deze sibeer is fenotypisch dark sunshine met een roodsteen neusleertje en zwart randje. Bij de wortels van de vacht is de kleur abrikoos.
Genotype Aa wbsib/wbsib

Op de foto hieronder zie je links een gewone sunshine en rechts een dark sunshine.

Sunshine drager

Op de bovenste foto zie je een sunshine drager, de kleur is warm hazelnoot maar bij de wortels is de kleur grijs/zwart. Op de tweede foto zie je dat de kleur veel lichter is en tot de wortel de abrikoos kleur heeft, deze kat is sunshine. De derde foto laat een black tabby zien die geen sunshine draagt. De kleur is totaal niet warm en de kleur van de vacht is grijs/zwart.

Extreme sunshine

Een 2de mutatie, extreme sunshine, is gevonden door Prof. M. Abitbol aan de Universiteit van Lyon. Deze extreme sunshine mutatie zit op dezelfde locus als de sunshine, de CORIN-locus.

Dit gen is ook gevonden bij de Sibeer. Deze katten zijn meer helder golden in kleur, hebben minder tabby markeringen en meer wit rondom de muzzle, poten en buik. Ze worden ook al lichter van kleur geboren dan sunshine kittens. Dit gen is een andere mutatie op de CORIN-locus dan golden en dan sunshine. Dit gen is Wbesib. Extreme sunshine is dominant op sunshine. Dus een kat wbsib/wbesib is extreme sunshine.

Het kitten hieronder is getest en heeft geen sunshine mutatie. Het is homozygoot voor extreme sunshine. Zulke kittens worden heel licht geboren.

De volgende kat is heterozygoot voor de sunshine en extreme sunshine mutatie.  Zulke katten ogen bij de geboorte als sunshine en ontwikkelen fenotypisch tussen extreme sunshine en sunshine in.

 

Bron: Eleonora Ruggiero, 11 mei 2022, The sunshine color: a new color in the Siberian cats, The Little Carnivore, 10 februari 2024, https://thelittlecarnivore.com/en/blog/the-sunshine-color-a-new-color-in-the-siberian-cats

De katten op de foto’s komen van onderstaande catteries:
Veselka - Silvia Perego
Matiblue - Erika Schiavone
Kilgharrah - Eleonora Ruggiero
VivaLaVita *RU Ekaterina Kudoshina
Simbircit *BY – Lilia Vasilieva
Burian’s Secret – Denise Bertasi
Sibanna - Anna Schrotenboer
Moya Dorogaya - Francis van Arkel
https://www.instagram.com/perseus_purrs/related_profiles/


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.