Informatie voor fokkers

Doe je mee?

Als fokker van de sibeer ben je welkom om mee te doen. Het maakt niet uit of je neva masquerade fokt of traditioneel gekleurde siberen.

Prioriteit in dit programma is om het ras gezond te houden.

We willen dat bereiken met een lage inteelt, die veel lager ligt dan bij andere rassen. Hiervoor is een gezonde en gevarieerde fokgenenpool nodig die voldoende groot is. Hiermee blijft het ras ook op lange termijn aantrekkelijk voor zowel fokkers als liefhebbers en dragen we bij aan een sterk ras met een fijn karakter.

Gebruik van het SibKit-keurmerk

Met het SibKit-logo laat je zien dat jouw nest of kitten conform de inteeltvoorwaarden van het Sibkit-programma is gefokt. De eisen voor het nest zijn simpel en duidelijk:

  • beide ouderdieren staan in Pawpeds geregistreerd en 
  • de inteeltcoëfficiënt over tien generaties is daar minder dan 2,5%.

Doel hiervan is om het risico op gezondheidsrisico’s of gedragsproblemen als gevolg van inteelt zo klein mogelijk te houden.

Bij het plaatsen van het logo op of naast een foto moet duidelijk zijn voor welk nest het SibKit-keurmerk is bedoeld en wat de stamboomnamen van de ouders zijn.

Het logo is niet bedoeld om te gebruiken voor meerdere nesten tegelijk. 

Gebruik van het logo is alleen toegestaan conform de voorwaarden waar je mee akkoord gaat bij het aanvragen van het logo.

De voorwaarden staan onder het aanvraagformulier op deze pagina. 

Na een eenmalige aanmelding kun je je beschikbare kittens makkelijker vindbaar maken voor liefhebbers die een siberisch kitten zoeken.

Hoe? 

Meld je nest via onderstaande knop aan voor een backlink via deze website.

Disclaimer

Een fokker is verantwoordelijk om de benodigde gezondheidstesten te doen bij ouderdieren, om gezondheidsinformatie van familie te achterhalen en daar rekening mee te houden binnen een fokprogramma.
Als een fokker toch fokt met dieren die positief zijn getest op een erfelijke aandoening, dan is de kans op een erfelijke aandoening bij kittens groot. Ook als het om een kittens met een lage inteeltcoëfficiënt of SibKit-keurmerk gaat. Dit komt doordat aandoeningen waarop fokkers testen meestal aandoeningen zijn die bekend zijn binnen het ras en door één van de ouders kunnen worden doorgegeven aan kittens.
Als fokker heb je een wettelijke inspanningsverplichting om de benodigde gezondheidsonderzoeken te doen.