Alle begin is moeilijk, hoe start je met een cattery?

Gepubliceerd op 1 oktober 2023 om 09:53

Door: Shelby Vos-van Andel, Cattery Novaya

‘Ik zou zo graag eens een nestje kittens hebben....’ Die gedachte gaat bij menig kattenliefhebber wel eens door het hoofd. Maar ook eenmalig een nestje hebben, is een nestje ‘fokken’. Bij mij speelde de droom om te fokken al jaren en ik wilde het graag goed aanpakken. In dit blog neem ik je mee in de start van mijn cattery met alle ups en downs die daarbij horen.

Foto 1. Timbercats Valley Loveley Lily

Rassenonderzoek en catteries benaderen

Er zijn zoveel mooie kattenrassen, maar kijk ook wat er bekend is over gezondheidsproblemen, erfelijke afwijkingen en het karakter. Voor mij waren de Maine Coon, de Noorse Boskat en de Siberische kat de drie rassen die me aanspraken. Allereerst heb ik me ingelezen over de rassen, diverse cattery websites bekeken en een aantal catteries benaderd om meer te horen over het ras. Juist door telefonisch contact te hebben konden enthousiaste fokkers van Maine Coons mij veel over het ras vertellen. Ik mocht ook bij een fokker komen kijken in haar cattery.

Voor mij werd door de persoonlijke gesprekken en informatie lezen over de rassen duidelijk dat ik mijn hart verloren had aan de Sibeer en met name het karakter van de Sibeer. Dus berichtjes sturen naar fokkers leek me de volgende stap. Ik merkte al snel dat een berichtje waarin je meteen aanstuurt op een fokpoesje in ‘Siberenland’ niet echt gewaardeerd werd, terwijl ik wel meteen open over mijn intenties wilde zijn. Er hoort nog een stap voor; een fokker zoeken die qua visie aansluit bij je eigen visie op fokken én open staat om je te begeleiden (dat laatste is nog best een lastige). Kortom: het vinden van een mentor.

Hoe vind je een mentor?

TIP 1: Schrijf je visie en missie op. Tijdens het benaderen van catteries kreeg ik een aantal hele vriendelijke reacties terug met vragen om over na de denken:  Wat is je fokdoel? (wil je neva masquerade fokken of een bepaalde kleur, welk type, wil je showen?)

  • Als je je plan opstelt, past daar het houden van een eigen dekkater in? (dit vergt de nodige logistieke aanpassingen in en om je huis)
  • Bij welke rasvereniging wil je jezelf aansluiten?
  • Verdiep je in de gezondheidsprogramma’s van het ras.
  • Volg cursussen zoals de Pawpeds G1/G2 of kattengenetica.
  • Behaal het verplichte Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren – honden en katten.

TIP 2: Informeer of de fokker open staat voor mentorschap. Aangezien dit vaak op vrijwillige basis is en een mentor hier veel tijd en energie in steekt is het fijn als je wat meer over jezelf vertelt. Ik stuurde als eerste kennismaking een foto van mezelf en ons gezin en een uitleg over mijn passie voor katten en mijn visie op fokken. Daarbij ook de vraag of de fokker open wil staan voor mentorschap en persoonlijk met me wilde bellen om kennis te maken (een wederzijdse klik is hierbij belangrijk).

Kleine side-note: ik had twee fokkers aangeschreven met nagenoeg hetzelfde berichtje omdat beide visies me aanspraken; maar ik kreeg een flinke ‘kattensnauw’ dat ik meerdere fokkers had aangeschreven en ze zich niet serieus genomen voelde en zo geen vertrouwen in mij kon hebben… Oh jee! Dat was nooit mijn bedoeling en ik leerde meteen dat het een klein wereldje is.

Marktplaats… de makkelijke weg?
Een beetje teleurgesteld van de kattige reactie scrolde ik door wat advertenties op Marktplaats. Een poesje van Marktplaats was met veel minder ‘gesmeek en gesnauw’ te kopen. Ik stuurde vrijblijvend eens een berichtje naar een Marktplaatsverkoper en ik kon als eerste reactie terug meteen een ‘open’ poesje bij haar kopen, zonder dat de verkoper überhaupt iets over gezondheidsverklaringen, fokplan en visie wilde weten. Dit grote contrast met de soms kritische reacties van fokkers gaf mij veel vraagtekens, maar liet me ook inzien dat ik toch echt bewust koos om iets bij te dragen aan het ras en ik vervolgde de ‘moeilijke weg’.

Van de meeste fokkers waarvan de visie, de website en de ervaring mij aansprak kreeg ik een ‘nee’ terug voor het mentorschap. Vaak wel met de reactie dat het fijn was dat ik het zo wilde aanpakken maar ‘geen tijd’ was vaak het antwoord. De mailtjes waren ondanks mijn zeer zorgvuldig opgestelde persoonlijke berichtje soms kortaf. Totdat ik ineens een berichtje kreeg wat begon met de tekst: ‘Wat ontzettend leuk dat je wilt gaan fokken.’. Eindelijk een positieve reactie, zonder meteen allerlei waarschuwingen om het vooral niet te doen! En na een telefonische kennismaking was er ook nog eens een hele goede klik!

TIP 3: Iedere fokker heeft zijn eigen mening en visie en dat mag ook. Om door de bomen het bos te blijven zien is het handig om één mentor te zoeken en natuurlijk kun je visies van anderen meenemen in je reis naar een cattery. Maar wees je bewust dat als je op meerdere plaatsen (zoals Facebook) vraagt om een mening, dat je zes verschillende antwoorden krijgt.

TIP 4: Bezoek een show. Destijds waren er bij mijn zoektocht naar een mentor geen shows wegens de coronamaatregelen. Maar omdat ik al langere tijd met Franse hangoor konijnen fok (en show) weet ik dat je van shows veel kunt leren over type en rasstandaard.

TIP 5: Een fokker die jou wil helpen, jou dingen wil leren en hier tijd voor vrij maakt mag in mijn ogen ook gewaardeerd worden. Een kleinigheidje voor de katten in de cattery wordt zeker op prijs gesteld.

Sibkit

Het vinden van een mentor was voor mij de eerste stap bij het starten met een cattery. Daarnaast heb ik de Pawpeds G1 cursus gedaan (ook heel leuk om andere fokkers van andere rassen zo te leren kennen). En ik leer nog steeds iedere dag. Het (goed) starten met een eigen cattery is zeker niet eenvoudig, dus een ‘eenvoudig’ label zoals SIBKIT die bewustwording geeft in inteeltpercentage is in mijn ogen een mooie eerste stap om ook beginnende fokkers te helpen het bewust aan te pakken en niet voor de ‘makkelijke weg’ zonder stamboom op Marktplaats te gaan. Alle begin is moeilijk, maar zéker in ‘Siberenland’ als beginnend fokker.

Siberisch kitten genaamd Timbercats Valley Loveley Lily

Foto 2. Timbercats Valley Loveley Lily


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.